perjantai 24. huhtikuuta 2015

Harjoittelusta ja muusikon elämäntavoista


Blogissani on nyt ollut hetken aikaa hiljaiseloa. Tällä hetkellä vaan tuntuu, että päivät menevät niin nopeasti ettei kaikkea vaan kerkiä tekemään. Päivässä pitäisi todellakin olla tunteja enemmän.

Muusikon vapaapäivistä sen verran.. Tuo sana elämäntapa kuvastaa tätä asiaa jo paljon. Muusikoilla on hyvin vähän vapaapäiviä tai jos niitä joskus on, ne saatetaan kuitenkin viettää musiikin parissa. Itse olin esimerkiksi juuri viime viikolla keskiviikkoiltana Helsingissä katsomassa Akatemian opiskelijoiden tekemää oopperaa. Huomenna menemme tyttöporukalla katsomaan Sibelius- laulukilpailun finaalia Järvenpää-taloon. Konserteissa käyminen ja muiden kuunteleminen vasta opettavaista onkin. 

Moni ns. tavallinen ihminen ei välttämättä ymmärrä muusikon harjoittelumääriä ja vapaapäivien vähyyttä. Tätä alaa voi verrata ammattiurheiluun. Urheilijatkin joutuvat elämään kovassa itsekurissa ja vapaapäiviä on vähän. Varsinkin silloin kun on tavoitteita esimerkiksi kilpailuja tulossa, treenitahti on myös sen mukainen. Päivät suunnitellaan tarkasti. Joku päivä treenataan kovaa ja toinen päivä taas tehdään kevyempää treeniä.

Itse olen mielestäni muutenkin sen tyyppinen ihminen, ettei minulle ole mitenkään vierasta aikatauluttaa päiviä ja organisoida. Haluan käyttää ajan hyödyllisestä. Varsinkin silloin kun tavoitteita on useampi, täytyy suunnitella tarkasti, mitä harjoittelen milloinkin ja tärkeä asia myös on miten harjoittelen. 


Välillä harjoitellaan pienempiä kokonaisuuksia ja välillä suurempia. Harjoitellaan hitaassa tempossa, harjoitellaan kappaleesta vain sitä yhtä haastavaa kohtaa, lausutaan kappaleen sanoja tempossa tai vapaasti, käännetään vieraan kielisen kappaleen teksti suomeksi sana sanalta, harjoitellaan kestävyyttä eli lauletaan esimerkiksi tulevan konsertin kaikki kappaleet järjestyksessä läpi, kuunnellaan omia laulutunteja tai omia työnalla olevia kappaleita muiden laulamina. Tästä listasta olisi varmasti saanut vielä pidemmänkin, mutta laitoin nyt asioita ylös, mitä minulle tuli mieleen.

Ensi viikolla meidän kouluun tulee Elisa Belmonte pitämään meille mestarikurssia espanjalaisesta laulusta. Lisäksi opparini tarkempi aihe on alkanut muotoutumaan. Aloitin juuri pitämään päiväkirjaa opparini aiheeseen liittyen.

Minulle saa toki antaa palautetta blogistani. Vinkkejä otetaan myös vastaan, mistä aiheista toivoisitte minun seuraavaksi kirjoittavan :)

Hyvää viikonloppua kaikille lukijoilleni <3 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Duo Milja & Lotta

  Minulle on jäänyt muutama hyvä ystävä opiskeluajoilta, joihin pidän yhteyttä säännöllisesti. Yksi heistä on ystäväni Lotta, jonka kanssa m...