torstai 11. huhtikuuta 2019

Positiivinen ajattelu arjen voimavarana


Itse olen lähiaikoina miettinyt paljon positiivista ajattelua. Mikä positiivinen voima sillä onkaan arjessa, ja mihin kaikkiin asioihin sillä voikaan vaikuttaa? Elämään kuuluu luonnollisesti myös ikävät asiat, ja kaikille asioille emme voikaan mitään. Omaan asennoitumiseemme voimme joka tapauksessa vaikuttaa, ja siihen, miten kohtaamme nämä ikävät asiat. Itse olen kokenut, että ne kannattaa ensin käsitellä. Tähän vaiheeseen menee oma aikansa, ja myös itkeminen saattaa kuulua asiaan. Monesti se myös nopeuttaa asioiden käsittelemistä. Jokainen ihminen käsittelee asiat luonnollisesti omalla tavallaan.

Kun tapahtunut on käsitelty ja aikaa on vähän kulunut, seuraa hyväksymisen vaihe. Jos asia on nostattanut sinussa negatiivisia tuntemuksia, tässä kohtaa niistä olisi hyvä päästää viimeistään irti. Asiasta on aikalailla jo päästy yli ja alkaa itsellä olemaan voittajaolo. Ehkä asiaa täytyy vielä vähän käsitellä ja pohdiskella, mutta ei niin paljon enää. Se on osittain jäänyt jo taka-alalle.
Kolmas vaihe on se, että tapahtunut on käsitelty ja hyväksytty. Ehkä itsestä on myös opittu samalla jotain uutta ja ollaan saatu eväitä tulevaisuuteen.

Tähän alle olen listannut muutaman esimerkin, miten positiivinen ajattelu vaikuttaa eri asioihin. 

Positiivinen ajattelu arjessa

Omasta kokemuksestani sanoisin, että positiivinen ajattelu on juuri se, minkä avulla arki on sujuvaa ja mielekästä. Tätä kannattaakin päivittäin viljellä omassa arjessaan. Ylipäätään se, että pystyisi aina näkemään asioiden positiiviset puolet, auttaa itseään jo paljon.

Lähtökohtaisesti positiivinen ajattelu on helpompaa, kun lähipiirissäsi on niitä ihmisiä, jotka tekevät sinut todella onnelliseksi, olet saanut tehdä elämässäsi itsellesi mielekkäitä asioita jne.. Ehkä positiivinen ajattelu on helpompaa, jos olet kokenut elämässäsi myös sen kääntöpuolen, mutta et ole jäänyt vellomaan negatiivisiin tuntemuksiin.

Positiivinen ajattelu laulamisessa

Negatiivisella ajattelulla ei päästä kovin pitkälle laulamisessakaan. Sisäinen ajatus hymystä on tärkeä asia laulamisessa, josta varmasti jokainen laulunopettaja muistuttaa omalla tavallaan ja mielikuvillaan. Oppilas ei saisi olla väärällä lailla negatiivinen tai kriittinen itselleen. Aina pitäisi muistuttaa itseään, mitä asioita jo osaa, ja iloita niistä. Hyvä on myös tiedostaa, mitä asioita juuri nyt pyritään kehittämään laulamisessa. Positiivisuus on laulamisessa todella merkittävässä asemassa. Juuri eilen kokeilin tätä omien lauluoppilaideni kanssa. Varsinkin ylä-äänissä keskityttiin siihen, että ylähampaatkin saavat näkyä laulaessamme.

Positiivinen ajattelu ihmissuhteissa 

Ihmissuhteissa kannattaa aina muistaa, että ne perustuvat vastavuoroisuuteen. Jos toinen osapuoli on jatkuvasti antavana osapuolena, jossain vaiheessa hänellä on väkisinkin "takki tyhjänä". Itselläni on kokemusta tästä esimerkiksi aiemmissa parisuhteissani. Tällaisessa epäreilussa suhteessa ei loputtomiin jaksakaan olla, kun ihminen voi henkisesti niin huonosti. Olen itse kiinnittänyt tähän asiaan paljon huomiota lähivuosina, enkä halua olla sellaisten ihmisten kanssa tekemisissä, jotka aiheuttavat henkistä pahaa oloa. Keskityn mielummin niihin ihmisiin, joilta saan vastavuoroisesti positiivista hyvää mieltä ja oloa.

Tunnistatko näitä samoja asioita itsessäsi?
 

1 kommentti:

  1. Moi! Löysin blogisi Päijät- blogien kautta. Hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta. Itse olen tosi innostunut positiivisuuden psykologiasta ja positiivisesta pedagogiikasta, törmäsin siihen alunperin työssäni lasten parissa. Olen ollut useammankin kerran kuuntelemassa Kaisa Vuorista, suosittelen, jos jossain tarjoutuu tilaisuus. Itse olen nyt havahtunut siihen, että osaan kyllä kannustaa lapsia, mutta oma sisäinen puheeni ei aina ole kovin positiivista. Tässä onkin seuraava työsarka ;D Ihanan aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista

Duo Milja & Lotta

  Minulle on jäänyt muutama hyvä ystävä opiskeluajoilta, joihin pidän yhteyttä säännöllisesti. Yksi heistä on ystäväni Lotta, jonka kanssa m...